Майже 100 років тому, а точніше, 99, Г. Еванс та Кетрін Бішоп відкрили «фактор Х», або фактор фертильності, який пізніше назвуть вітаміном Е. Вони проводили експерименти на щурах, годуючи їх виключно спеціальною сумішшю продуктів, в яких не було цього вітаміну. І щури стали безплідними!
Факти:
- вітамін Е – антиоксидант, це означає, що він захищає клітинні оболонки від руйнування вільними радикалами
- найактивніша форма віт. Е – альфа-токоферол, в перекладі з грецької «народжувати дітей»
- добова доза віт. Е – 15 мг (в перерахунку на альфа-токоферол), збільшує шанси на успішне зачаття та вагітність завдяки впливу на ендометрій: покращує кровообіг та сприяє його потовщенню
- знижує вираженість симптомів ПМС і фіброзно-кістозної хвороби молочних залоз
- у жінок з ожирінням та курців біодоступність вітаміну Е нижче, ніж в популяції
- вітамін Е попереджає передчасне старіння, покращує еластичність та пружність шкіри
- покращує роботу нервової, серцево-судинної та ендокринної систем, знижує ризик тромбоутворення, покращує зір
- у чоловіків збільшує секрецію тестостерону, тим самим збільшує їхню сексуальну активність.
Деякі дослідження впливу вітаміну Е на перебіг хвороби Альцгеймера виявили, що він може допомогти в зниженні прогресування захворювання. Але безконтрольний прийом великих доз вітаміну може збільшити ризик виникнення раку простати
В рекомендованих дозах вітаміну Е рідко виникають симптоми передозування.
Джерела вітаміну Е:
- Рослинні олії (кукурудзяна, соняшникова, соєва олія, олія зародків пшениці)
- Горіхи і насіння
- Зелень
Більшість людей отримують достатньо віт. Е з їжею. При наявності захворювання печінки, муковісцидозу, хвороби Крона потрібне додаткове поступлення вітаміну з вітамінними комплексами або біодобавками.
Якщо ви тривало приймаєте високі дози вітаміну Е, можете не хвилюватись, він не токсичний, тому що надлишок його зв’язується у печінуі і виводиться з жовчю. Але все ж таки немає потреби ковтати мегадози цього вітаміну, втім як і будь-якого іншого.